Základná škola , Kysak 210 044 81 Kysak

Prihlásenie
  • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY

    od 28.03.2024 do 02.04.2024, vyučovanie začne 03.04.2024 podľa rozvrhu.

  • Matematický klokan
  • Marec v školskej knižnici

    Marec je tradične označovaný ako mesiac knihy. Školská knižnica pripravila širokú paletu zaujímavých aktivít a podujatí, čím chcela podporiť svojich stálych čitateľov, ako aj osloviť nových členov. Míňajú sa posledné dni tohto mesiaca a my prichádzame s rekapituláciou aktivít:

    6. 3. 2024 Veľká knižná prehliadka v školskej knižnici. Svoj čitateľský vkus predstavili: Nela Laura Franková, Adam Bavoľár, Lea Danišová, Vladimír Fiľakovský, Michal Hricišák, Michaela Vargová.

    7. 3. 2024 sa počas veľkej prestávky v našej školskej knižnici predstavili NAJ... RECITÁTORI  ´24: Alexandra Gatialová a Lukáš Rybánsky.

    7. 3. 2024  DEŇ S KNIHOU v ruke. Na hodinách slovenského jazyka a literatúry sme mohli čítať dosýta. Stačilo priniesť svoju obľúbenú knihu.

    12. 3. – 23. 3. 2024 Výstava fotografií NEVŠEDNÉ

    Výstava fotografií žiakov 8. ročníka, ktoré vyfotografovali na potulkách prírodou a svetom.

    12. 3. 2024 počas veľkej prestávky NAJ... RECITÁTORI  ´24 v našej školskej knižnici

    Predstavil sa ďalší recitátor  Štefan Grega.

    12. 3. 2024  JARNÁ TVORIVÁ DIELŇA

    Tradície  a zvyky  Veľkej noci. Výroba dekorácií vhodných na jarnú výzdobu. Ako vznikajú kraslice a odkiaľ ich získate prezradila v svojom rozprávaní D. Petrisková.

    13. 3. 2024  Knižné tipy predstavovali: Alexandra Gatialová, Tamara Kováčová, Michal Sedlák, Viktor Šimon  Okrajek, Daniel Dakos, Štefan Grega, Danka Petrisková.

    21. 3. 2024    ČÍTAJME SI. Preteky, do ktorých sa mohol zapojiť každý. Čítalo sa počas celého dňa.

    21. 3. 2024 VEČER S ANDERSENOM bol príjemným zakončením všetkých marcových aktivít.

    Ponuka bola pomerne pestrá, a tak si mohol každý vybrať. Všetkým, ktorí akoukoľvek mierou prispeli k úspešnému priebehu akcií, ĎAKUJEME.

  • Volejbal, bedminton
  • HK okresné kolo
  • Veľkonočná kraslica

    S každým jarným dňom, ako sa sviatok Veľkej noci blíži, premýšľame nielen nad dobrotami na slávnostný stôl, ale aj  nad „pastvou pre oči“. Medzi veľkonočnými dekoráciami majú pevné miesto aj kraslice.

    My sme si to zatiaľ vyskúšali iba na papieri, ale aj takouto technikou sa dajú vytvoriť nádherné kraslice, ktoré sme očíslovali a vyhlásili súťaž o najkrajšie vyfarbenú kraslicu, ktorú vyhral Sebi Laputka.

  • Mládež spieva

    Naše obdiva zbory sa v piatok 22.marca 2024 zúčastnili súťaže speváckych zborov Mládež spieva v Michalovciach. Malý zbor Svetlušky si vyspieval strieborné pásmo. Starší zbor Anjelov bronzové pásmo. Fotografie a videá z koncertu si môžete pozrieť na web stránke zboru: https://zskysak.edupage.org/text/?text=teachers/315284&subpage=2.

  • Biblická olympiáda

    V piatok 22. 3. 2024 sa v Prešove konalo okresné kolo 22. ročníka Biblickej olympiády. Našu školu na tomto podujatí reprezentovalo trojčlenné družstvo v zložení: Nela L. FRANKOVÁ (7. roč.),  Jana VAŠKOVÁMichal SEDLÁK (obaja 8. roč.). Spoločným úsilím sa umiestnili na výbornom 2. mieste. Uvedeným žiakom gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

  • Deň vody

    V piatok 22.3.2024 pred vstupom do školy dostali deti kvapky s nápisom: Bez vody neexistuje život. Počas celého dňa prebiehali rôzne aktivity a činnosti, v ktorých rezonovalo slovo voda.

    Žiaci 1.ročníka sa v rámci Dňa vody rozprávali na témy: Využitie vody., Prečo je voda dôležitá?, Aké zdroje vody poznáme., Či je dostatok vody na zemi. Vypočuli sme si príbeh o kolobehu vody. Prečítali krátku rozprávku o vodníkovi Čľupkovi a jeho znečistenom rybníku. Prepočítali sme príklady s kvapkami a vyriešili slovné úlohy s rybami.Na výtvarnej si žiaci si vypočuli príbeh o Troch putujúcich kvapkách setričkách. Aj to, ktorá z nich doputovala najďalej. Koho na svojej ceste stretla, aj to ako sa vrátila ku svojim sestričkám do mora. Následne sme vymaľovali výkresy v chladných odtieňoch. Kým nám vyschýnali, pustili sme sa do pokusov s vodou. Prvý bol o vytváraní farebných bublín. V miske sme zmiešali farbu so saponátom a doliali vodu. Potom už iba stačilo fúkať a bubliny sa tvorili jedna radosť. Deti si to môžu vyskúšať doma pod dohľadom. Druhý pokus bol nebezpečný, ale o to zaujímavejší. Deti rozprávali svoje predpoklady,čo sa stane s horiacou sviečkou, keď ju ponoríme trochu do vody a prikryjeme pohárom. Eliška bola vo svojom tvrdení úspešná a potvrdili sa jej slová, že sviečka zhasne a voda sa vcucne do pohára. Keď výkresy vyschli vystrihli sme si kvapky, ktorým sme dorobili ruky, nohy a dokreslili oči a ústa. No a teraz už zdobia prvácku triedu.Naši najmenší žiaci I. odd. v ŠKD sa počas Svetového dňa vody vybrali na prechádzku k rieke Hornád. Na jej brehu sa dozvedeli odkiaľ sa berie voda v rieke, prameňoch aj studničkách a o dôležitosti vody pre život. Každý žiak hodil do vĺn Hornádu kamienok so svojím želaním, V školskom klube pokračovali čítaním rozprávky o putovaní dažďovej kvapky , hovorili o kolobehu vody v prírode a spravili dažďový pokus. Na záver vyrobili krásne dažďové kvapky.

    Voda a jej filtrácia sa spomínala v druhom ročníku najprv na hodine prvouky. So žiakmi sme si pozreli animovaný príbeh Kolobeh vody 1. V ňom videli im už známy proces ako sa kvapky vody menia na paru, vystupujú do oblakov, tam sa hromadia a potom sa na zem opäť vracajú v podobe ďažďa, snehu alebo ľadovca. Potom sme sa rozprávali, pre koho na svete je voda potrebná. Vymenovali, kde všade sa voda vyskytuje a nakoniec sme sa pustili do pokusov s vodou. Mali sme filtrovať znečistenú vodu, ktorú sme si predtým vyrobili v triede z nazbieraných prírodnín z vonku. Pomocníkov bolo veľa, pretože každý chcel byť skúmateľom. V jednom prípade sme filtrovali vodu a čiastočky pevných látok cez filtračný papier a v druhom cez textil. Úlohou detí bolo zistiť, ktorý spôsob bude rýchlejší a účinnejší. Predpoklad sa nám potvrdil, vodu sme sfiltrovali cez fitračný papier dva krát a cez látku na trikrát. V prvom prípade bola voda o mnoho čistejšia, ale povedali sme si, že sa určite z takejto vody nemôžu napiť, lebo sú v nej škodlivé baktérie, ktoré voľným okom nevidím. Ďalšom pokuse sme filtrovali cez prírodný materiál. Cieľom bolo žiakom sprostredkovať ako prebieha filtrácia v prírode, keď voda presiaka cez horniny do podzemia. Počas hodiny slovenského jazyka sme vytvorili pojmovú mapu k slovu VODA. Prácou v dvojiciach mali deti vymyslieť po 3 oznamovacie vety, nájsť možnosti použitia pitnej a úžitkovej vody . Na záver hodiny vymysleli a pantomímou zahrali pravidlá šetrenia s vodou. Prevažná časť aktivít počas popoludnia prebiehala v školskom klube.

    Aj tretiaci Deň vody zakomponovali postupne do celého dňa. Začali sme kvízom o vode, urobili sme si čelenky s motívom kvapky vody, maľovali sme omaľovánky s touto tematikou, žiaci zakreslili celú tabuľu s témou Dňa vody, urobili sme si plagát so zaujímavosťami o vode a trochu sme súťažili v pití vody z pohára. V ŠKD III sme si zahrali pexeso Deň vody.

    Na začiatku dňa si štvrtáci pripili na zdravie čerstvou vodou z vodovodu. Dala som žiakom návrh, aby si budúci týždeň nosili iba čistú vodu bez sladkých doplnkov v nej. O dôležitosti vody v organizme sa žiaci už učili, vymenovali sme si, ako ju z tela strácame a aké je dôležité ju pravidelne dopĺňať. Cez reproduktor deti počúvali zvuky vody pochádzajúce z ich okolia, ktoré potom mali za úlohu uhádnuť. Pozreli sme si film o Vodičce, ako putuje z prírodných rezervoárov do vodárne, tam sa dezinfikuje a až tak putuje do vodojemu a z neho do domácností. Keď sa pitná voda zužitkuje, odpadovým kanálom putuje do čističky odpadových vôd. Z nej odstredená, prefiltrovaná, prírodne dezinfikovaná je vypustená kanálom opäť do prírody. Riekou tečie až do mora a tak sa opäť vracia v podobe pary opäť do ovzdušia. Následne sa žiaci rozdelili do skupín a každá plnila úlohu, ktorá sa ako inak týkala vody. Vypracovali pracovné listy s otázkami o skupenstvách vody, vyfarbili kolobeh vody, zreprodukovali informácie z náučného textu o hydrológii, vytvorili pojmovú mapu o vode, vystrihli a pripravili materiál na nástenku pre ostatných žiakov 1.stupňa a vytvorili obrázkovú rozprávku O putujúcej kvapke. Deň vody sme strávili v rozhovore o vode a samozrejme nesmel chýbať ani nejaký ten pokus s ňou.

    Voda je najrozšírenejšou látkou na povrchu Zeme. Popri pôde má prvoradý význam pre zabezpečenie výživy ľudstva. Žiaci 4 ročníka vyrobili počas dňa v ŠKD vlastné akvárium, preopakovali si vedomosti o vode pomocou kvízu a na čerstvom vzduchu sme sa o význame vody rozprávali a maľovali.

    Ani žiaci druhého stupňa nezaostali. So žiakmi sme diskutovali o dôležitosti vody, o spôsoboch ako ňou šetriť, či je lepšia balená voda alebo voda z vodovodného kohútika?, pozorovali sme žiabronôžky pod mikroskopom a zisťovali sme pH vody, tvrdosť vody, prítomnosť dusičnanov, dusitanov, fosfátov, amónia vo vzorkách prinesených žiakmi z rôznych zdrojov. Nechýbali ani odľahčené aktivity ako kvíz, puzzle, či tajnička.

  • Večer s Andersenom

    21. 3. 2024 sme uprednostnili skrátenú verziu tohto tradičného česko-slovenského projektu, ktorým si pripomíname osobnosť najznámejšieho dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Zapojili sa doň žiaci 2. stupňa, spoluorganizátormi boli ôsmaci. Úvodné aktivity zahŕňali registráciu, rozdelenie do súťažných tímov a obsažnú prednášku o živote a diele Hansa Christiana Andersena. Veľkým prínosom bola jej autenticita v podaní R. Zohna. Knižnici venoval suvenír priamo z rodiska H. Ch. Andersena z mestečka Odense. Potom sa už súťažilo, získané indície napovedali, kde hľadať poklad. Podujatie sme zakončili ako inak Andersenovou rozprávkou. Všetkým zúčastneným žiakom, zvlášť za prípravu  ôsmakom a za výpomoc p. učiteľkám ďakujeme.

  • Čítajme si ´24

    21. 3. 2024  V týždni od 18. marca do 22. marca 2024 sa uskutočnil celoslovenský detský čitateľský maratón s názvom ČÍTAJME SI.  Linka detskej istoty, ktorá je garantom tohto projektu, zorganizovala tento rok už jeho 15. ročník. Záväzným bolo vybrať si jeden deň, počas ktorého sa všetci žiaci školy zapoja do spoločného čítania.  V priestoroch školskej knižnice sa tak spolu stretli mladší a starší žiaci. Čítalo sa húževnato a s veľkým zápalom. Odmenou za čítanie boli záložky, samolepky, ako aj propagačné letáky. Cieľom projektu je zapojiť do čítania čo najviac žiakov. Tento rok čítalo spolu 93 530 čitateľov na Slovensku.

  • Európskeho kvízu o peniazoch - EMQ 2024

    V rámci aktivít počas Global Money Week 2024 sme sa zapojili do 7. ročníka národného kola Kvízu o peniazoch - medzinárodného on-line kvízu finančnej gramotnosti EMQ 2024, ktorý organizovala Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska. Európsky kvíz o peniazoch je medzinárodná aktivita zameraná na zlepšenie finančnej gramotnosti 13 až 15-ročných žiakov a študentov. Tento rok mala naša škola tri zapojené družstvá. Boli to ôsmaci, ktorí si vytvorili chlapčenské a dievčenské družstvo, jedno družstvo zložili aj siedmaci a ako posila sa pripojilo aj niekoľko deviatakov. Počas online súťaže organizátori kládli pomerne náročné otázky cez videoprenos. Zástupca tímu žiakov odpovedal čo najrýchlejšie cez mobil a platformu Kahoot. Celkovo sa oproti minulému roku zapojilo do národného kola súťaže 400  družstiev   a konkurencia bola tvrdá. Snáď sa po využití tohoročných skúseností podarí o rok dosiahnuť niektorému nášmu družstvu aj na finančné odmeny a popredné umiestnenie v poradí slovenských škôl. Účastníci sa počas prípravy i súťaže  oboznámili s mnohými otázkami finančnej gramotnosti a problémami, ktoré riešia obvykle ekonómovia a zamestnanci bánk.

  • HODINA DEŤOM

    dobrovoľná zbierka, 21.03.2024

                                                                               Ďakujeme!

  • Divadelného predstavenia v anglickom jazyku s názvom: United neighbours of London

    Žiaci našej školy, konkrétne žiaci 7., 8. a 9. ročníka sa koncom minulého týždňa zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku s názvom: United neighbours of London, ktoré sa konalo v Historickej radnici v Košiciach. Predstavenie bolo zasadené do ulíc Londýna a bolo zaujímave nielen témou, ale aj žartovným poňatím a skvelými výkonmi hercov, ktorí stvárňovali viaceré postavy.Po divadle ich naši učitelia vzali na exkurziu do Miklušovej väznice, o ktorej drvivá väčšina našich žiakov ani nepočula. O to väčšie bolo ich prekvapenie, že také niečo "strašidelné" v Košiciach máme.

  • MidiCool volejbal

    Začiatkom marca sa v Moldave nad Bodvou konalo okresné kolo v MidiCool volejbale dievčat. Naše žiačky v skupine prehrali s ZŠ ČSA Moldava 1:2 na sety a zvíťazili nad ZŠ Budimír a ZŠ Valaliky 2:0 na sety. Do semifinále postúpili z 2. miesta, kde zvíťazili nad ZŠ Severná Moldava n. Bodvou 2:0. Vo finále sa opäť stretli s ZŠ ČSA, ktorej opäť podľahli 1:2 na sety a obsadili tak vynikajúce 2. miesto. Našu školu reprezentovali: D. Mašlejová, S. Hajduková, K. Sončíková, J. Vašková, N. Sláviková, A. Gatialová a M. Nováková.

  • TESTOVANIE 9

    Riaditeľstvo školy udeľuje na 20.03.2024 ( streda) riaditeľské voľno pre žiakov II.stupňa ( V.-VIII.r). Žiaci deviateho ročníka sa v tento deň zúčastnia testovania. Na I.stupni prebieha výučba bez zmeny ( podľa rozvrhu). 

  • Veľkonočný výpredaj žiackych prác

    štvrtok (14.3) a piatok (15.3.) počas veľkej prestávky (9:40-10:00 h) 

  • Ako rozvíjať logické myslenie?

    Žiaci 3.-9. ročníka sa počas vyučovania venovali aktivitám, ktoré podporujú rozvoj logického myslenia. Projektové vyučovanie bolo realizované s podporou iniciatívy Rozumieme nadaným. Deti sa zapojili do riešenia úloh zameraných na rozvoj logického úsudku, matematického úsudku, priestorového úsudku a verbálneho myslenia. 

    Druhá aktivita bola určená žiakom 5.-6. ročníka. V priebehu vyučovacej hodiny sa deti oboznámili s magickým svetom slovenského režiséra Juraja Jakubiska. Spoločne sme spoznali život, tvorbu, vzťah ku fotografii, filmu a výtvarnému umeniu. Nechýbalo rozprávanie o pokračovaní kultovej rozprávky Perinbaba a Dva svety, množstvo fotografií z natáčania a osobných stretnutí.

  • Zápis do I. ročníka školský rok 2024/2025

    Vážení rodičia,

    sprístupnili sme pre Vás elektronickú prihlášku k zápisu do I. ročníka ZŠ pre školský rok 2024/2025.

    Umiestnená je v hornom menu, druhá zľava.

    V prípade problémov s vypĺňaním prihlášky nás neváhajte kontaktovať - zskysak@centrum.sk, alebo 0556991412.

    Prihlášku treba vyplniť najneskôr do 01.04.2024.

    Po skompletizovaní prihlášok, dostane každý zákonný zástupca cez sms presný čas, kedy sa má dostaviť s dieťaťom na zápis.

    Tešíme sa Vás.

    vedenie školy

  • JARNÉ PRÁZDNINY

    ...od 26.02.2024 (pondelok) do 01.03.2024 (piatok). Vyučovanie začne 04.03.2024 podľa platného rozvrhu.

strana: